10 CIRI – CIRI ORANG BERJAYA

Spread the love

 

 

1  Bersyukur.

Orang berjaya sentiasa bersyukur.  Tak kiralah samada apa yang mereka usahakan mencapai sasaran atau tidak, mereka tetap bersyukur.  Mereka akan cuba mencari kebaikan dalam semua perkara dan berusaha untuk melihat dari sudut yang baik-baik.

Mereka faham, bila mereka bersyukur lebih banyak perkara yang baik-baik akan datang.  Dan, mereka juga tahu ada ramai lagi yang lebih kurang bernasib baik dari mereka.

 

2 Membina keyakinan.

Keyakinan memang tidak akan datang dengan sendiri.  Anda perlu berusaha untuk mendapatkan rasa yakin.  Orang berjaya akan membina keyakinan mereka dengan mendapatkan ilmu dan pengetahuan yang secukupnya tentang sesuatu perkara.  Yang paling menarik, mereka akan mendapatkannya dari beberapa sumber dan mengkajinya sehingga dirasakan sesuai dengan mereka.

 

3 Tidak membanding-bandingkan diri sendiri.

Orang yang berjaya tidak akan membanding-bandingkan diri sendiri dengan orang lain.  Mereka akan menerima kekurangan diri sendiri sebaiknya dan cuba memperbaikinya.  Dan, segala kebaikan mereka ada, dilihat sebagai peluang untuk membantu orang lain.

 

4  Suka membantu orang lain.

Orang yang berjaya akan sentiasa mencari jalan menggunakan kelebihan yang mereka ada untuk menambah nilai hidup orang lain.  Mereka akan memberi bantuan dalam apa cara yang mereka boleh termasuk suka berkongsi ilmu.

 

5 Mempunyai strategi sendiri.

Orang berjaya tidak mengambil pendekatan hentam sahaja dalam melakukan sesuatu terutama perkara-perkara besar.  Mereka selalunya akan mengambil kira beberapa faktor seperti adakah ianya membawa kebaikan, berapa lama masa yang perlu diluangkan, adakah kebaikan tersebut untuk jangka panjang dan banyak perkara lagi.  Disamping itu, mereka juga mempunyai strategi untuk menerima kegagalan.  Kerana mereka yakin, ada perkara boleh berlaku di luar jangkaan dan setiap kegagalan ada pengajarannya.

 

6 Memaafkan.

Orang berjaya mudah memaafkan.  Sebagaimana mereka tidak mahu orang lain tidak memaafkan mereka, mereka juga tidak mahu menyimpan dendam.  Bagi mereka, dendam boleh membinasakan.  Dendam adalah perasaan negatif yang boleh menjadi racun dalam diri.

Ada juga orang yang berjaya kerana menjadikan dendam sebagai satu motivasi positif. Tapi, mereka adalah berdendam bukan kepada orang tetapi kepada peristiwa yang menjadikan mereka terinspirasi untuk membuktikan bahawa mereka sebenarnya lebih baik.

 

7 Menambahkan pengalaman.

Jika anda perhatikan, orang yang berjaya suka mencari pengalaman-pengalaman baru.  Mereka sentiasa mencari peluang untuk mencuba sesuatu yang baru, melancong ke lokasi yang baru, melakukan aktiviti-aktiviti yang berbeza dan banyak lagi.  Ini kerana mereka suka menguji diri mereka untuk mengatasi halangan dan cabaran yang berbeza.  Pada setiap perkara baru yang mereka lakukan, pasti ada halangan dan setiap kali mereka mengatasi halangan-halangan mereka mencipta kejayaan baru.

 

8 Menikmati kehidupan.

Pelik sikit! Orang yang berjaya selalunya menikmati setiap saat kehidupan mereka.  Mereka meraikan walaupun sekecil-kecil kejayaan.  Ini kerana mereka sangat menghargai nyawa dan waktu yang diberikan Tuhan.  Oleh sebab itu ‘lah, kita selalu lihat orang yang berjaya selalu mengelilingi diri mereka dengan perkara-perkara yang membawa kegembiraan kepada mereka.

 

9  Menjaga kesihatan.

Apa gunanya kejayaan jika tubuh badan tidak sihat untuk menikmatinya?  Oleh kerana itu ramai orang yang berjaya akan mengambil langkah sebaiknya untuk menjaga kesihatan.  Mereka menjaga pemakanan, bersenam, beriadah, mengambil vitamin dan juga tidak terlibat dengan perkara-perkara yang boleh merosakkan kesihatan mereka.

 

10  Menjaga perhubungan dengan Allah swt.

Sebesar mana pun usaha yang diambil, setinggi mana pun cita-cita kita, hanya dengan izin Allah kejayaan akan dicapai.  Orang yang berjaya sangat berpegang teguh kepada perkara ini.  Mereka bukan sahaja mengejar kejayaan di dunia tetapi juga kejayaan di akhirat.  Mereka sangat yakin, bahawa Allah yang memberikan mereka kemampuan untuk berusaha dan menganugerahkan mereka dengan kejayaan dan juga Allah boleh menarik balik segala anugerah tersebut sekelip mata.

Yang mereka kejar ialah kejayaan di akhirat.

Boleh dikatakan, orang yang berjaya sangat ketagih untuk mencipta kejayaan baru.  Mereka takkan membiarkan diri mereka hanyut dalam satu kejayaan sahaja.  Mereka mahu mengispirasikan seluruh dunia dengan kejayaan mereka.  Anda pernah kenal orang seperti ini, atau adakah anda orang yang seperti ini.

Akhir kalam,

Setiap apa yang kite lakukan mestilah diakhiri dengan kejayaan dan dimulakan dengan usaha dan ikhtiar yang berterusan, kami di  Herbaworks Healthcare sentiasa membuka pintu untuk membantu para wanita diluar sana untuk memperoleh zuriat yang merupakan asset kite di akhirat nanti. Jus Mamom Hope telah membantu ramai wanita merawat dalaman wanita dan membantu untuk mendapatkan zuriat dengan izinNYA.

 

Sikap mana yang anda belum ada? Masih belum terlambat untuk lakukan sesuatu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *